Tuesday, November 30, 2010

buah vs berat

Buah-buahan untuk turunkan berat badan??

Seperti yang sedia maklum, buah-buahan mengandungi serat tinggi, air dan nutrisi sehingga mampu membuatkan perut menjadi kenyang. Tidak hairanlaah pakar pemakanan menganjurkan amalan memakan buah sebagai pelengkap hidangan dalam diet harian. Bagaimanapun, dalam pilihan pelbagai jenis buah, ada beberapa jenis yang mempunyai kelebihan dalam membantu menurunkan berat badan, iaitu:

1. Limau Gedang

Kajian mendapati, buah limau besar berkenaan mempunyai asid sitrik yang dapat menghambat kehadiran kalori dalam makanan.


2. Oren

Berbanding buah lain, oren dipercayai mempunyai kandungan serat paling tinggi.
Serat yang ada dalam buah itu juga adalah dari jenis larut di dalam air dan amalan pemakanan oren mampu mengurangkan keinginan seseorang menikmati karbohidrat.

3. Epal

Ada kajian mendapati, seseorang yang mengambil sebiji epal sebelum menikmati hidangan mampu mengurangkan kadar kenaikan berat badan sebanyak 33 peratus berbanding orang yang tidak mengamalkannya.


4. Beri

Buah dari kumpulan beri adalah antara jenis buah yang kaya dengan kandungan antioksidan dan dapat meningkatkan kadar metabolisme tubuh.


5. Tembikai

Buah ini terdiri daripada 92 peratus air dan mampu memberikan signal kenyang kepada otak dalam tempoh singkat apabila reseptor di dalam perut tera
ngsang.

6. Anggur

Kandungan antioksidan di dalam buah ini mampu menc
egah gula di dalam darah menjadi lemak. Anggur juga mencegah pembentukan lemak di dalam perut.Sumber : Berita Harian, Selasa, 30 November 2010, R12


0 comments: