Friday, December 10, 2010

Sakit Kepala @ Migrain

Migrain ialah sakit kepala yang kronik dan paling kerap dialami seseorang. Penyakit ini biasanya datang dan pergi. Mangsa migrain selalunya tidak mampu menjalankan tugas harian, malah ada yang tidak boleh makan, minum dan hanya menghabiskan masa tidur di bilik.

Kira-kira 12% daripada golongan dewasa di negara in
i menghidap migrain dan sebahagian besar daripada mereka adalah wanita yang masih didatangi haid. Apabila mengalami migrain, pesakit biasanya mengalami sakit kepala yang teruk. Punca sebenar penyakit ini masih belum diketahui sehingga kini. Bagaimanapun, pakar perubatan berpendapat, faktor genetik atau baka adalah satu penyebab migrain.

Antara tanda-tanda migrain ialah
:

Loya dan muntah-muntah.
K
ira-kira 70 peratus pesakit berasa loya dan sebahagian daripadanya muntah-muntah.
Penglihatan pesakit menjadi begitu sensitif.
Contohnya, mereka mengadu sakit mata apabila melihat cahaya. K
eadaan itu dikenali sebagai fotofobia.

Pendengaran turut menjadi
sensitif dan keadaan itu dikenali sebagai fonofobia. Dalam keadaan ini, pesakit mendengar lebih kuat dan jelas setiap bunyi di sekelilingnya walaupun ia perlahan.

Kemerah-merahan pada kulit, pad
a keliling mata ataupun dahi
Badan berpeluh.

Bercakap dengan suara per
lahan. Pesakit tidak bercakap kuat kerana ia lebih menyakitkan.
Kepala terasa pening.

Pesakit terasa pe
rsekitaran mereka bergerak-gerak seperti menaiki bot, mabuk laut ataupun vertigo.
Pitam dan boleh
menyebabkan
pesakit mengalami kecederaan anggota badan.

Bagaimanapun, migrain tidak didedahkan kepada maut. Penyakit ini boleh dicegah dengan mengelakkan faktor penyebab seperti :


a) Ketegangan

Keadaan ini terdedah kepada sesiapa sahaj terutama lelaki. Mereka yang tidak bijak mengurus dan mengendalikan masalah akan terdedah kepada sakit kepala jenis ini.

b) Pengambilan ub
at-ubatan
Masalah tertentu untuk meredakan kesakitan boleh mendedahkan seseorang kepada sakit kepala. Pengambilan makanan mengandungi bahan 'monosium glumate atau MSG', kafein dan alkohol boleh juga menjadi penyebab kepada sakit kepala.


c) Penyakit metabolik

Kekurangan gula di dalam tubuh, kurang darah, kegagalan fungsi ginjal dan hati juga boleh menyebabkan sakit kepala.Untuk meredakan serangan ini, cuba ikuti panduan ini :
  1. Berehat seketika dengan berbaring. Baring diatas katil dan pejamkan mata kira-kira setengah jam.
  2. Elakkan terkena cahaya terang atau pancaran matahari.
  3. Berehat di dalam sebuah bilik gelap atau samar-samar kerana keadaan terang boleh menambahkan lagi sakit kepala.
  4. Ketulan ais atau air sejuk boleh meredakan sakit kepala. Ambil sehelai kain tuala dan masukkan ketulan ais di dalam tuala. Kemudian tekapkan pada mata seketika.
  5. Jika masih tidak reda, cuba guna air suam. Basahkan tuala dengan air suam dan tekapkan pada mata selama kira-kira setengah jam.
  6. Fikirkan secara positif. Sebahagian besar sakit kepala berpunca daripada tekanan dan gangguan perasaan.

Terdapat juga beberapa cara lain untuk mengatasi sakit kepala. Antaranya ialah :

Minum air kosong
Dehidrasi merupakan salah satu penyebab terbesar timbulnya sakit
kepala. Jadi, untuk memastikan keadaan tubuh tetap seimbang dan terjaga, maka minumlah 8-10 gelas ir sehari. Namun, jangan minum secara berlebihan kerana cairan yang berlebihan ini akan mengurangkan kadar elektrolit dan sodium dalam tubuh.

Tidur yang cukup (8jam)
Pastikan diri mempunyai tidur dan rehat yang secukupnya. Tidur yang
terlalu lama an terlalu kurang akan menyebabkan sakit kepala. Jadi, pastikan jadual tidur adalah tetap. Pastikan juga waktu tidur tersebut adalah berkualiti. Anda mestilah mengosongkan fikiran dari apa-apa kerja pun sebelum tidur. Hal ini kerana, waktu tidur adalah waktu untuk tubuh anda berehat, jadi biarkanlah tubuh anda rehat dengan secukupnya. *cian kat badan nanti kalau sakit @ x cukup tido*

Menulis
Tulis lah apa sahaja yang bersarang dan terbeban di fikiran. Terlalu banyak berfikir akan membuatkan kepala menjadi sakit. Jadi, luahkanlah apa sahaja yang tertanam di fikiran dalam sehelai kertas, ataupun diari, ataupun blog, ataupun pada buku2 tulis. Dengan ini, ia mampu mengurangkan beban di kepala. *tulis kat pasir pantai pun boleh, lepas tu bila kena ombak , terasa macam semua masalah atau beban tu hilang bersama tulisan2 selepas dipukul ombak*
Sumber : Berita Harian, Sabtu, 4 Disember 2010, dan
Infokesihatan4u

Lagi info di : taip je di google *hehe* dan juga jelajahunik,0 comments: